Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Vad behöver jag för att må bra

Det finns många bitar i hur du skapar balans i livet och mår bra varje dag. Livet består av så många olika delar och utan att ta hand om alla så kommer du inte att kunna vara ditt sanna jag.

Här kommer du att få lära dig sju av de viktigaste!

Bra relationer för att må bra

Umgås med människor som ger dig energi och inte med de som bara tar. Att vi har roligt och mår bra psykiskt har stor påverkan på hur vi mår även fysiskt.

Försök göra dig av med tärande vänskaper och öka tiden med de som får dig att må bra. Det kan vara svårt att göra sig av med vissa relationer men det kan också vara helt livsnödvändigt.

Om inte annat så minska tiden du umgås med de som du märker får dig att må dåligt. Det är så viktigt att vi håller hög energi och har roligt. Att vi tar hand om oss själva och ser till att vi undviker situationer som får oss ur balans. Livet är för kort för att umgås med de som förstör vår energi och vårt mående. 

Återhämtning för att må bra

När vi sover så har kroppen en massa saker för sig. Den reparerar sig efter dagen (vilket kräver flera olika näringsämnen) och ser till att du har energi till nästa dag.

Vi behöver sova och vila tillräckligt. Varje dag. Om vi inte gör det kommer kroppen att börja brytas ner och det kan skapas sjukdomar. Så glöm inte att vila när du behöver och se till att du får en god natts sömn.

Men återhämtning behöver ju inte bara vara sömn och vila. Återhämtning är så mycket mer. Du behöver sova varje natt men återhämtning för dig kan ju kanske vara att måla, att träna, att umgås med någon du älskar. Kanske gillar du att laga mat eller baka? Se till att du tar dig tid för det som får dig att må bra och att du gärna varvar aktiviteter som får dig att må bra med det du "måste göra" du blir effektivare och mindre stressad då. 

En positiv attityd för att må bra

Att fokusera på det som är bra i livet i stället för det tråkiga är superviktigt. Du blir vad du tänker. Fokuserar du bara på problem och tråkigheter så är det bara det du ser.

Försök vara positiv när det går – ju mer desto bättre och om du jobbar på det så kan du skapa en vana utav det. Känn efter hur mycket bättre det känns att vara glad istället för orolig och sur/ledsen.

Det här stärker också din kropp – kroppen och knoppen hänger ju tätt ihop!

Under återhämtning skrev vi om hur viktigt det är att ta hand om sig själv och göra saker man mår bra av. Allt det här sitter ju ihop eftersom vi är en helhet. Om du gör det du tycker är roligt och försöker vara så glad som möjligt, inte ältar det som hänt och inte oroar dig för framtiden så kommer du att ha ett bättre liv. Du kommer att må bättre både fysiskt och psykiskt. 

Lev i nuet och gör nuet så bra som möjligt.

Rörelse för att må bra

Din kropp behöver daglig rörelse för att må bra. Men det vet du säkert redan. Vi är inte skapta för att sitta still. Rör dig varje dag, glöm inte bort det!

Svenska myndigheter rekommenderar alla vuxna att vara fysiskt aktiva i 30 minuter per dag. Du bör då bli lätt andfådd så du har lite svårt att prata under denna tid. 

30 minuter per dag nog är ett minimum och man behöver göra lite mer än så någon dag i veckan. Men det är ju så att den träning som blir av är bra. Den som inte blir av är värdelös så sätt inte för höga krav på dig själv då kanske det inte blir något alls av det hela. 

Tyvärr är vi ofta så trötta på kvällarna att vi hamnar i soffan som en trasa efter en tuff arbetsdag. För mycket stillasittande kan skapa ett tryck på vävnader och låser flödet till ljumskarna. När du sitter mycket tycker du ihop både bröstkorg och diafragman så det blir svårare att få in tillräckligt med syre i lungorna och transportera bort slaggprodukter. Hela din kropp behöver röra på sig.

Så häftigt att rörelse gör att vår kropp och knopp mår bra! Du måste röra på dig för att din muskelpump ska röra på sig, det behövs för att hålla igång lymfsystemet och lymfstationer. Du återfuktar även din bindväv när du rör dig. Studier har visat att vi när vi är stilla för mycket kan det även skapas obalanser i näringsintaget.

Har du svårt att få till det så glöm inte att lite är bättre än ingenting. Ta trapporna istället för hissen och kliv av bussen lite tidigare så kommer du en bit på väg!

Vatten för att må bra

Vi vet alla att vi behöver dricka vatten. Allt i kroppen är beroende av det och vi består till stor del av vatten. Hur mycket man behöver dricka per dag varierar med t ex vikt och hur mycket du rör dig men ungefär 1,5–2 liter per dag är lagom om du inte svettas jättemycket då du kan behöva mer.

Även vatten kan överdoseras så använt sunt förnuft!

Vattnet bör vara utan kolsyra då för mycket kolsyra inte är särskilt bra för våra kroppar. Vi blir försurade och är man försurad så är det bland annat svårare att hålla vikten och immunförsvaret blir sämre.

Vatten är bra för hjärtat, huden och även för matsmältningen. Det kan minska risken för vissa typer av cancer och behövs i kroppen för att rensa ut gifter och andra slaggprodukter.

Har du druckit för lite kan du bli trött och få huvudvärk. Vatten är även superviktigt för en hälsosam hud.

Alla celler i kroppen (hjärtceller, hjärnceller, leverceller, hudceller osv) behöver vatten för att fungera. Så dricker du för lite vatten, börja dricka mer och se om du mår bättre av det.

Andas för att må bra

Att andas är ju helt livsnödvändigt – vi dör ganska snabbt om vi slutar andas. Alla våra celler i kroppen behöver syre för att fungera. Precis som med vatten. Många människor andas ytligt uppe i bröstkorgen. Det är viktigt att ta djupa andetag ända nere i magen. Försök djupandas några gånger per dag.

Gör det till en vana och din kropp kommer att tacka dig!

Tips för andning

Andas med näsan, det fyller lungorna bättre än om du andas med munnen.

Rör armarna mjukt och långsamt t ex simtag sittande på en stol för att mjuka upp din bröstkorg och därmed bidra till en djupare andning

Sitt avslappnat på hela baken och baksida lår. Luta dig bakåt med stöd eller framåt och stöd på armbågarna. Detta göra att bålmuskulaturen slappnar av och du kan lättare fylla lungorna.

Du tömmer lungorna lättare på luft om du formar läpparna som om du ska blåsa ut ett ljus.

Tipsen kommer från Riksförbundet HjärtLung

Näring för att må bra

Näring, Syre och vatten. De tre saker som alla celler i kroppen behöver för att skapa energi och ”göra sitt jobb” Det finns massor med olika näringsämnen som kroppen behöver och om du ger din kropp tillräckligt så kommer du att få mer energi, du kommer att sova bättre och du kommer att ha det lättare att träna och vara positiv.

Utan energi så orkar vi inget av alla de delar vi tagit upp här.

Så vå största rekommendation är att se till att du få i dig rätt näring, vi tror att alla behöver ett kosttillskott eftersom näringen inte finns i maten i lika hög utsträckning längre.

Dricker du vatten, försöker djupandas varje dag och tar extra näringstillskott kan vi garantera att du kommer börja må bättre OCH då får du också energi nog att ta tag i allt det andra vi nämnt här.

Vem orkar ha en positiv attityd om man inte har någon energi? 

Vad gör du nu för att må bra?

Vår största rekommendation är att du ser till att din kropp får tillräckligt med näring, syre och vatten. Tillräcklig näring tror vi du behöver ett kosttillskott för. Ger du dig själv näring, syre och vatten så kommer du orka röra dig mer, du kommer sova bättre och ha mer energi till att vara glad och positiv och göra de förändringar du behöver för att leva ditt bästa liv.

Försök bara inte göra alla förändringar på en gång så det blir övermäktigt. Bara tänk på hur du lever och gör mer av det du mår bra av. ”Det är bra att må bra” som en mentor till oss brukar säga.

Ta ett litet steg i taget och försök inte ändra allt på en gång. Då kommer det att bli jobbigt. Livet ska vara roligt och vi ska må bra så det går!

 Vi rekommenderar detta kosttillskott!